Erasmus+ MEDIA FOR EVERYONE’S VOICE Κωνσταντινούπολη

 

11ο ΓΕΛ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
2η κινητικότητα για μαθητές: Τουρκία
27 Mαρτίου – 2 Απριλίου, 2022

Η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος Erasmus+ τίτλο “Media for everyone’s Voice” στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας ως εταίρος, εκπροσωπήθηκε από δυο εκπαιδευτικούς και πέντε μαθητές και μαθήτριες της Α’ και Β’ τάξης οι οποίοι έλαβαν μέρος στην 2η κινητικότητα για μαθητές στο Pendik, Kωνσταντινούπολη. H κινητικότητα πραγματοποιήθηκε από τις 27 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2022 στο Pendik Cozum Academy School.

Οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν σχετίζονται με την εκπαίδευση των εφήβων στον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα εστιάσαμε στη χειραγωγική δύναμη των μέσων μαζικής ενημέρωσης και μελετήσαμε τεχνικές και παραδείγματα τεχνικών χειραγώγησης. Στην πράξη οι μαθητές εργάστηκαν σε διακρατικές ομάδες και χρησιμοποίησαν τεχνικές χειραγώγησης προκειμένου να διαστρεβλώσουν την αλήθεια κατά τη σύνταξη άρθρων τους. Οι μαθητές παρουσιάσαν τα άρθρα τους, αναζήτησαν τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν και δημιούργησαν αφίσες με θέμα «Παρόμοια αλήθεια, διαφορετικές απόψεις». Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το σχεδιασμό των μελλοντικών δράσεων και τους τρόπους αξιολόγησης τους.

Χαρακτηριστική η φιλοξενία του σχολείου υποδοχής με θερμές εκδηλώσεις υποδοχής και αποχαιρετισμού, ενσωματωμένες στο πρόγραμμα τους προκειμένου να συμμετάσχει όλη η σχολική κοινότητα. Εθελοντές μαθητές δε κι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν καθόλη τη διάρκεια των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων αλλά κι εκπαιδευτικών επισκέψεων έτσι ώστε να οι μαθητές επισκέπτες και οι οικοδεσπότες να μοιράζονται περισσότερο χρόνο μαζί.

Στα πλαίσια της επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη οι μαθητές επισκέφτηκαν σημαντικούς προορισμούς της πόλης, όπως το Ναυτικό Μουσείο, το μεγάλο λόφο Çamlıca, το τζαμί Ortaköy στην ομόνυμη προβλήτα, τoν πύργο του Γαλατά, το παλάτι Topkapi, τη Βασιλική Κιστέρνα, το Μπλε Τζαμί και φυσικά να περιηγηθούν στο Pendik στην ιδιαίτερη περιοχή του Μαρμαρά. Εντύπωση προκάλεσε η επίσκεψη στην Πριγκηπόνησο και το εκκλησάκι του Αη Γιώργη στην κορυφή του λόφου. Τέλος ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η επίσκεψη στην Αγία Σοφία και οι πολύπλευρες συζητήσεις που ακολούθησαν κυρίως με τους Τούρκους αλλά τους Ιταλούς εταίρους.

Πολλά και ποικίλα τα οφέλη της κινητικότητας για τους μαθητές μας αναδεικνύοντας όχι μόνο τη σημασία της εκπαίδευσης στα Μέσα αλλά κυρίως την αξία της ομαδικής συνεργασίας, την επικοινωνία των ιδεών σε δημοκρατικό κλιμα και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Erasmous_Turkey_5 Erasmous_Turkey_7 Erasmous_Turkey_6 Erasmous_Turkey_4 Erasmous_Turkey_3 Erasmous_Turkey_2 Erasmous_Turkey_1

 

Κατηγορίες: Erasmus+. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.