Μαθητές του 11ου ΓΕΛ Περιστερίου στην Πορτογαλία
Την Πορτογαλία για μια ακόμα φορά είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν μέλη της ομάδας του ενός από τα δυο προγράμματα “Erasmus+/ΚΑ2” του 11ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου κατά την περίοδο 8 – 14 Μαΐου 2022.
Την αποστολή αποτελούσαν μαθητές/τριες της Α’ και Β’ τάξης και δυο εκπαιδευτικοί- μέλη της παιδαγωγικής ομάδας. Η εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν η πρώτη κινητικότητα για μαθητές στα πλαίσια υλοποίησης του σχεδίου Erasmus+ project: “Reporters of Cultural Heritage without borders”, μετά την έγκριση αίτησης για παράταση, λόγω των περιορισμών των συναντήσεων δια ζώσης που επέβαλε η πανδημία covid-19. Στο πρόγραμμα στο οποίο συντονιστής είναι το 11ο ΓΕΛ Περιστερίου συμμετέχουν σχολεία από τη Σλοβακία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Η μετακίνηση έγινε με αεροπλάνο προς και από τη Λισαβόνα και η διαμονή σε ξενοδοχείο του Barreiro στην περιοχή που ανήκει το σχολείο υποδοχής.
Το έργο κινείται σε δυο άξονες ταυτόχρονα: Μιντιακό Γραμματισμό και Πολιτιστική κληρονομιά εστιάζοντας στην παραδοσιακή φορεσιά, μάλιστα αποβλέποντας στη δημιουργία μιας νέας κοινής παραδοσιακής φορεσιάς για τον Ευρωπαίο πολίτη.
Υπό αυτό το πρίσμα στην εν λόγω συνάντηση οι μαθητές σε ομάδες διακρατικές παρουσίασαν μοτίβα από φορεσιές της πατρίδας τους και σχεδίασαν τα νέα δικά τους σε υφάσματα που προτάθηκαν για τις νέες δημιουργίες. Παράλληλα διακρατικές επίσης ομάδες μαθητών ανέλαβαν ρόλους για τη δημιουργία ρεπορτάζ και tutorials με θέμα τις δραστηριότητες που εκπονήθηκαν κατά τη συνάντηση.
Μεγάλος ο αντίκτυπος της κινητικότητας στους μαθητές:
Ταξίδεψαν σε μια χώρα του νοτιοδυτικού άκρου της Ευρώπης, για πρώτη φορά κάποιοι με αεροπλάνο και βρέθηκαν έξω από τη Μεσόγειο θάλασσα. Είδαν παράλια που βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό κι έμαθαν για τη σημασία του στην εξέλιξη της πορείας και της οικονομίας της Πορτογαλίας. Επισκέφτηκαν κάστρα και μεσαιωνικά χωριά κι έμαθαν για την Ιστορία και τις κατακτήσεις της χώρας, αλλά και τις επιρροές που δέχτηκε αυτή. Ταυτόχρονα άντλησαν έμπνευση από τα παραδοσιακά μοτίβα που κατακλύζουν την καθημερινή ζωή στην πολύβουη και πολύχρωμη πόλη αλλά και κοσμούν δημόσιους χώρους και μουσεία.
Προστιθέμενη αξία αποτελεί για όλους τους συμμετέχοντες η συνεργασία σε ομάδες διαφορετικών εθνικοτήτων, η οποία ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση με άλλους πολιτισμούς, διαφορετικές ιδέες και απόψεις, αλλά ταυτόχρονα διαφωτίζει τα κοινά των λαών μεταξύ τους και στηρίζει νέες φιλίες .
Το ταξίδι στη δημιουργία θα συνεχιστεί το επόμενο φθινόπωρο με επίσκεψη στην Ισπανία για το σχεδιασμό, την επεξεργασία και δημιουργία καλυμμάτων κεφαλής.
Σημείωση: “Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτή τη δημοσίευση είναι δεσμευτικές μόνο για τον συντάκτη και η Επιτροπή δεν είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση που μπορεί να γίνει από αυτήν ».